İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
- Demir Altan
- 14 Mar 2024
- 4 dakikada okunur
6 Adımlı İhracat İthalat Başlangıç Rehberi
Küresel ekonomilerde ne olursa olsun daima ithalat-ihracat pazarı var olacaktır. Bu sektör, sabit sermaye mallarından tüketim ürünlerine, ekipmandan yiyecek ve içeceklere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir ve milyarlarca dolarlık bir değer barındırır çünkü ticaret, insanlar var oldukça sürecektir.
İthalat, Çin'den giysiler, İspanya'dan zeytinyağı, Almanya'dan otomobiller gibi ürünleri satın almanızla gerçekleşir. Dolayısıyla, farklı bir pazarda başarılı olabileceğinizi düşündüğünüz bir ürün belirlediyseniz, onunla nasıl ticaret yapabileceğinizi öğrenmek ve bunu bir işe dönüştürmek için zamanı gelmiştir. İhracatı ise bu örneklerin tam tersini düşünüp kendi ürettiğiniz ya da aracısı olduğunuz ürünleri farklı ülkelere satmanız şeklinde tanımlandırabiliriz.
İthalat ve ihracat işinde birçok farklı tür bulunmaktadır.
Yerel bir firma için ürünlerini farklı pazarlarda satmak isteyen biri, mal ihraç eden bir ihracat yönetim şirketi kurabilir. Bu tür bir şirket, satıcılarla anlaşır, gerekli tüm tarafları faturalandırır ve reklam, pazarlama, paketleme, nakliye, finansman gibi işlerle ilgilenir.
Başka bir yaklaşım ise bir ihracat ticaret şirketi kurmaktır. Bu tür bir şirket, dış pazarların ihtiyaçlarını belirler ve bu ürünleri sunabilmek için iç kaynakları araştırır ve bulur.
Ayrıca bir ithalat/ihracat tüccarı olabilir, üreticiden mal satın alabilir ve sonra bu malları kendi paketleyip gönderebilir. Bu yöntemi seçtiğinizde, ürünü yurtdışında satmanın tüm risklerini ve getirilerini kabul etmiş olursunuz.
Hangi tür iş yapmak isterseniz isteyin, ithalat/ihracat işine başlamak isteyen herkesin atması gereken bazı adımlar vardır. Bu yazımda peki, nereden başlamalıyız sorusuna kısa ve anlaşılır bir şekilde cevap vermeye çalışacağım. Bu yazı ithalat ve ihracata başlangıç adına maddesel bir rehber niteliğinde olacaktır.

İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler MADDE 1.İşinizi Kurun:
İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gereken İlk olarak, temel işlemleri tamamlamanız gerekmektedir. İşletmenizin bulunduğu ülkede resmi işlemleri yapmak, bir alan adı satın almak, gerekli işletme lisanslarını almak gibi ticari işletme faaliyetleri prosedürlerini halletmelisiniz. Ayrıca bir iş planına da ihtiyacınız olacak. İş planınızı yaparken hedeflediğiniz pazarların kural ve düzenlemelerini de öğrenmelisiniz. Örneğin, iş makinaları gibi ürünleri Türkiye'ye getirmek istiyorsanız, Türk Standartları Enstitüsünden izin almanız gerekebilir. İhrac edeceğiniz yada ithal edeceğiniz ürünün, ticaret gerçekleşeceği ülkeler nezdinde izin ve düzenlemelerine vakıf olmanız gerekmektedir. GlobalEDGE Market Potansiyeli İndeksi gibi kaynaklarla veya resmi kurum yetkililerini ve web sitelerini ziyaret ederek araştırma yapabilirsiniz. Bu süreç için iyi bir Ar-Ge çalışması yapmalı veya konunun uzmanı bir şirketten yahut bireyden kurumsal destek almalısınız.

İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler MADDE 2. Ürününüzü ve Pazarınızı Belirleyin:
Hangi ürünü ithal edeceğinizi veya ihracat yapacağınıza karar vermelisiniz. Ardından, hedeflediğiniz pazarları belirlemelisiniz. Hangi ülkeye veya ülkelerden ticaret yapmak istediğinizi planlamak bu yolda kaybolmamak adına oldukça önemlidir. Pazar araştırması oldukça kapsamlı bir girişimdir. Bu aşamada satmak istediğiniz ürün/hizmeti belirlemiş olmalısınız, Hedef pazarınızı ve müşteri kitlenizi tanımalısınız, Ticaret yapacağınız ülkeleri ürününüze göre analiz etmiş olmalısınız ayrıca son olarakta tüm bu ticari faaliyetlerinizdeki iş ortaklarınızı ve iş ahlakını analiz etmeden büyük bir hacme sahip iş ile başlamamanızı tavsiye ederim. Sonuçta bu süreçte ki tüm ekibin organizasyonu sonucu ithalat/ihracat işlemi son bulacaktır.

İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
MADDE 3. Tedarikçi Bulun:
Bir tedarikçi bulmak için Alibaba, Global Sources ve Thomas Register gibi platformları kullanabilirsiniz. Benzer platformları ticaret yapacağınız ülkeye göre daha da sınırlandırıp arama hacminizi küçültebilirsiniz. Genelde bu platformlar global yapıda olasalarda ülkeler bazında da tedarikçi bulabileceğiniz platformlar bulunmaktadır.

İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
MADDE 4. Ürününüzü Fiyatlandırın:
Hangi fiyatı vereceğinizi belirlemelisiniz. Fiyatlandırma, işletmenizin modeline, ürününüzün özelliklerine, rakiplerinizin fiyat aralığına göre değişebilir. Bu aşamada sizin dikkat etmeniz gereken tüm maliyetlerini atlamamanız ve ekstra maliyetler için ek bütçe ayırmanız olacaktır.

İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
MADDE 5. Müşterilerinizi Belirleyin:
Müşterilerinizi belirlemek ve onlarla iletişim kurmak önemlidir. Dijital tanıtım, telefon görüşmeleri gibi yöntemlerle müşterilerinize ulaşabilirsiniz. İlk izlenim için kurumsal bir web sitesi ve uluslararası ihracatçı, ithalatçı site kayıt dizinlerinde yer almanız çok önemlidir. Web siteniz üzerinden işinizi, ürünlerinizi iyi bir şekilde anlatmalı sitenizi oldukça profesyonel şekilde hazırlamalısınız. Sitenizde çalışmayan bir link olmamasına özen gösterin. Farklı dillerde profesyonelce hazırlanmış web siteniz ve sosyal medya sayfalarınız kurumsal bir yapıda olduğu sürece bu aşamada bir çok firma arasından rahatlıkla sıyrılabilirsiniz. Bu hazırlıkları tamamladıktan sonra bölgenizdeki Ticaret Odası, ticaret konsoloslukları, elçilikler vb. kuruluşlar ile iletişime geçin. Bu kuruluşlar, bir ithalat - ihracat işine başlarken size hayati derecede yardımcı olabilecek bir firma listesi verebilir.

İthalat veya İhracat İşine Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
MADDE 6. Lojistik Sürecini Netleştirin:
En karmaşık adım olan lojistik sürecini netleştirmelisiniz. Artık küçük ölçekli firmalar dahi ithalat ihracat yapar durumdadır. Tedarik ve arz artık global bir boyuttadır. Bu yüzden sipariş bazında parçalı teslimatlar yoğun şekilde kullanılır boyuta gelmiştir. Ülkeler genelinde tüm ihracatçılar - ithalatçılar kendi ticaret şekillerine uygun taşıma,depolama ve gerekli diğer lojistik operasyonlarını etkin biçimde gerçekleştirmek arzusundadır. Dolayısıyla ihracat – ithalat işlemine konu olan eşyaların çıkış ve teslim noktasına varışına kadar oluşan masraflar ve yaşanan aksaklıklar firmaların müşterilerine kattığı değeri ve finansal performansını etkileyip olası bir olumsuz durumda pazarda ki rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Bu yüzden global bir nakliye firması ile çalışarak bu süreci yönetmeniz yararınıza olacaktır.
Bu yazımda ithalat ve ihracat işlemine başlamadan önce adım adım incelemeniz gereken konu başlıklarını maddelendirerek kendi bilgim dahilinde sizlere anlatmaya çalıştım. İthalat ve ihracata başlangıç sürecini daha detaylıca anlatacağım yazılarım olacaktır. Bu yazı sadece ihracat ve ithalata başlamak adına kısa bir rehber niteliğindedir. Bu süreçte daha fazla bilgi için, Yerel veya ulusal devlet kurumlarıyla temasa geçmek, size daha fazla yardımcı olabilir.
Comments