top of page
logo_edited.png
  • LinkedIn
  • X
  • Black Instagram Icon

A'dan Z'ye Geçici İthalat Rejimi

  • Yazarın fotoğrafı: Demir Altan
    Demir Altan
  • 6 Haz 2024
  • 3 dakikada okunur
Akşam üzeri limanda yükleme yapan vinçler ve limana yanaşmış kılavuz gemi

Bu yazımda geçici ithalat rejimini sıfırdan tüm işleyiş süreçleriyle anlatmaya çalışacağım konunun daha iyi anlaşılması adına genel olarak soru ve cevap şeklinde ilerleyeceğim. İlk olarak geçici ithalat rejiminin tanımı ile başlayacağım. Yazı içeriğini tüm detayları ile atlamadan okursanız; ​


​Geçici İthalat Rejiminin Tanımı,

Geçici İthalat Rejiminin Amacı,

Geçici İthalat Rejiminin Temel Kavramları,

Geçici İthalatla İlgili İş Süreçlerinin Açıklanması konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.



Geçici İthalat Rejimi Nedir?


TANIM:​

Geçici ithalat rejimi, serbest dolaşımda olmayan eşyanın belirli bir süre Türkiye’de kullanılması ve bu kullanma dışında herhangi bir değişikliğe uğramadan yeniden ihracına olanak sağlayan rejimdir. Geçici ithalat rejimi size, ithalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ticaret politikası önlemleri uygulanmaksızın Türkiye Gümrük Bölgesine geçici olarak eşya ithal edilebilmesine imkan tanır.


Geçici İthalatta İzin - Geçici İthalat Nasıl Yapılır?


Geçici ithalat rejiminde yapılacak işlemlerde, gümrük idaresinden izin alınması gerekir. İzin başvurusu elektronik ortamda Tek Pencere Sistemi üzerinden yapılır. Gümrük idaresi tarafından izin başvurusunun uygun bulunması halinde yine sistem üzerinde izin başvurusu onaylanır ve ithal eşyasının Türkiye’de kalabileceği süre tespit edilir.


Geçici İthalat Eşyasının Türkiye'de Kalabileceği Süre Ne Kadardır?


Geçici ithal eşyasının Türkiye’de kalabileceği süre azami 24 aydır. Süre, geçici ithal eşyasının kullanım amacı dikkate alınarak belirlenir ve gümrük idarelerince azami süre olan 24 aydan daha kısa süreler belirlenebilir.


Aynıyat Tespiti Nedir ve Aynıyat işlemleri nasıl ilerler?


Geçici ithalat rejiminde Türkiye’ye kullanılmak amacıyla gelen ithal eşyasının Türkiye’de herhangi bir değişikliğe uğramaması, olağan yıpranma dışında aynı şekilde yeniden ihraç edilmesi gerekir. Gümrük idarelerince geçici ithal eşyasının ithal ve yeniden ihraç işlemlerinde ayniyat tespiti işlemleri yapılır. Gümrük idareleri rejim süresi içerisinde değişik aralıklarla eşyanın tahsis yerinde, tahsis amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleme hakkına sahiptir. Beyan ettiğiniz eşyalar farklı kullanım amacı ile kullanılırsa cezai yaptırım uygulanmaktadır.


Tam ve Kısmi Muafiyet Nedir?


​Geçici ithalat rejiminde, ithal eşyası tam veya kısmi muafiyet kapsamında belirli bir süre Türkiye’de kullanılmaktadır. Tam muafiyet kapsamında işlem yapılması durumunda ithal eşyasının gümrük vergileri teminata bağlanmaktadır. Kısmi muafiyet durumunda ise ithal eşyasının Türkiye’de kaldığı her ay için gümrük vergilerinin %3’ü tahsil edilmekte ve kalan kısmı teminata bağlanmaktadır. Hangi eşyanın tam muafiyet muafiyetten yararlanacağı ve şartları, 2009/15481 sayılı Kararda belirlenmiştir.


Geçici İthalat rejimi tam ve kısmi muafiyet suretiyle olmak üzere iki şekilde uygulanır. 

Tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilebilecek eşyalar 2009/15481 sayılı Kararın 16. ila 44. maddeleri ile belirlenmiştir. Diğer tüm eşyalar kısmi muafiyet sureti ile geçici ithal edilebilir.


Nasıl Geçici İthalat Yapabilirim?


Temel kavramlar ve tanımlar hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre artık nasıl geçici ithalat yapabileceğiniz konusu üzerinde duralım. Bu bölümde geçici ithalat rejiminin iş akış süreçlerini anlatmaya çalışacağım. Bölüm sonunda geçici ithalatın işleyişi hakkında fikir sahibi olabileceksiniz.




​Geçici ithalat izni başvurusu Tek Pencere Sisteminden yapılır. İlgili gümrük idaresine online olarak ulaşan başvuru yine gümrük idaresince onaylanır. Başvurunun kabul edilmesi neticesinde sistem tarafından 0910 (TPS-Geçici İthalat İzni) kodlu ve 23 haneli TPS numarası oluşur. 

Tek Pencere Sisteminde "Süre Sonu Tarihi" eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresidir. Bu süre azami 24 ay olabilir. 


Beyannamenin 44 nolu hanesinde 23 haneli TPS ID beyan edilirken sonuna hangi satır olduğu belirtilmelidir. 


İthalat satırına örnek olarak: 23243545610910124845781/1

Geçici gelen eşyanın ihracatında ise yine 23 haneli TPS ID ilgili satır numarası ile beyan edilmelidir. Örnek olarak: 23243545610910124845781/2


İznin açıklama kısmına dikkat edilmelidir. Bu kısımda eşyanın giriş ve çıkışının hangi metotla kontrol edileceği yer alır. Eşyanın ve firmanın niteliğine göre sunulması gereken ayniyat, ekspertiz raporu gibi belge/bilgilerin atlanmaması önem arz etmektedir. Aksi halde firma sahibi gerek beyanname işlemleri tamamlanmadan önce, gerekse teminat çözümü esnasında maddi zararlarla karşılaşabilir.


Geçici ithalat rejimine tabi tutulacak eşya için geçici ithalat izni alınmasını müteakip gümrük idaresine beyanda bulunulması gerekir. Detaylı beyanname ile birlikte geçici ithalat rejiminde işlemlerin daha kolay ve hızlı gerçekleştirilmesi amacıyla ATA Karnesi yoluyla da beyanda bulunulabilmektedir. ATA Karnesi uluslararası geçerliliği olan ve uluslararası anlaşmalarla çerçevesi belirlenmiş olan bir belge niteliğindedir.

Ata karnesi hakkında detaylı bilgi için Ata Karnesi nedir? sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.


2. Teminat İşlemleri


Geçici ithalat rejiminde ithal eşyasının vergilerinin teminata bağlanması gerekmektedir. Tam muafiyet durumunda ithal eşyasının vergilerinin tamamı, kısmi muafiyette tahsil edilen %3’lük vergilerin dışında kalan vergilerin tamamı teminata bağlanmaktadır. Teminat, ithalat vergilerini garanti altına almak amacıyla rejime giriş gümrük idaresince alınır.


3. Rejimin Sonlandırılması


​Geçici ithalat rejimi kapsamındaki eşyanın süresi içerisinde yeniden ihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması esastır. Rejim hükümlerinin ihlal edilmemesi ve yeniden ihraç işlemlerinin süresi içerisinde gerçekleştirilmesi durumunda herhangi bir müeyyide uygulanmadan geçici ithal izni ve beyanname kapatılır. Başvuru üzerine gümrük idaresince de teminat çözülür.




Comments


GÜNCEL İÇERİKLERDEN HABERDAR OLUN

Aramıza hoşgeldin!

© 2024 yılında, Sevgi ve Emek ile sektörde daha nitelikli çalışan iş gücü yaratmak adına hazırlanmıştır.

  • LinkedIn
  • X
  • Instagram
bottom of page